Korjaa vääristyneet pyöräkulmat nelipyöräsuuntauksella!

KL-ServicePartner nelipyöräsuuntaus

Tuntuuko ajoneuvosi levottomalta ajaa? Kuluvatko renkaat epätasaisesti tai puoltaako autosi ajaessa, vaikka ajat suoraan? Kyseessä voi hyvinkin olla ohjauskulmien vääränlainen asento, joka on saattanut juontaa juurensa esimerkiksi katukivetykseen liian kovaa ajamisesta. 

Ohjauskulmien vioittuessa auton akselit saattavat mennä aavistuksen verran vinoon, jolloin on tarpeen suorittaa nelipyöräsuuntaus. Nelipyöräsuuntauksessa pyörien auraus- ja sivuttaiskallistumat havaitaan kiinnitettävällä mittapäällä, jonka avulla mahdolliset kulmalaskelmat saadaan helposti tehtyä. 

Pyöränkulmien on tärkeää olla kunnossa, sillä väärässä asennossa olevat kulmat kuluttavat renkaita huomattavasti normaalia nopeampaa. Jo alkanutta renkaiden epätasaista kulumista on vaikea enää pysäyttää ja uuden rengassarjan joutuukin hankkimaan tavallista nopeammin.

Erilaiset pyöränkulmat

Erilaisia pyöränkulmia on useita erilaisia ja ne vaikuttavat renkaisiin eri lailla. 

Pyörän sivukallistumassa (Camber) pyörä on kallistunut pystytasoon verrattuna. Sivukallistumassa pyörän yläreuna kallistuu joko ajoneuvosta ulospäin tai sisäänpäin, ollen näin joko negatiivinen tai positiivinen.

Kääntöakselin takakallistumassa (Caster) olkatappilinja on kallistunut pystyasentoon verrattuna ja kulman ollessa vääristynyt kohdistyy akseliin tarpeetonta momenttivääntöä.

Kulkukulmalla tarkoitetaan auton geometrisen keskilinjan ja kulkulinjan välistä poikkeamaa, jossa vinossa oleva taka-akselisto aiheuttaa auton kulkemisen hieman vinottain. Muuttamalla etupyörien kulkusuuntaa on mahdollista korjata viallinen kulkukulma.

Aurauksessa pyörien suunta poikkeaa ajoneuvon pituusakselin suunnasta, jolloin renkaat kuluvat tavallista nopeammin. 

Koska on syytä varata aika nelipyöräsuuntaukseen?

Nelipyöräsuuntaus on hyvä suorittaa esimerkiksi renkaiden vaihdon yhteydessä, jotta renkaat eivät pääse kulumaan epätasaisesti. Myös mahdollisten pikkukolarien tai katukivetykseen osumisten jälkeen voi olla hyvä tarkistuttaa pyöräkulmat.

Tarjouksen nelipyöräsuuntauksesta saat kääntymällä suoraan lähimmän KL-ServicePartnerisi puoleen!