Kuinka usein auton jarrut on syytä huoltaa?

Jarrujen tärkeys ei tule kenellekään yllätyksenä, mutta usein jarrujen huollon suhteen ei olla tarpeeksi ajoissa liikkeellä. Suuremmilta kustannuksilta vältytään säännöllisillä ennaltaehkäisevillä toimilla, jotka varmistavat jarrujen pitkäikäisen toiminnan. Jarruhuollossa tarkastetaan lähtökohtaisesti jarrujärjestelmä sekä jarruneste. Tarpeen vaatiessa vaihdamme myös jarrupalat sekä -levyt.

Yleisimpiä ongelmia jarrujen suhteen ovat esimerkiksi jarrupalojen jumiutuminen pidikkeisiinsä, jonka seurauksena jarrupalat- ja -levyt kuluvat epätasaisesti. Tämän seurauksena jarrutuspinta saattaa ruostua, jonka seurauksena puolestaan jarrutusteho heikkenee. Etenkin talvisin suolauksesta johtuen saattaa ilmaantua myös normaalia enemmän jarrujen laahaamista, jolloin jarrulevyt kuluvat nopeasti ja polttoaineen kulutus kasvaa.

Jarruhuolto KL-ServicePartner.png

Milloin on huolto edessä?

Jarruneste on syytä vaihtaa noin kahden vuoden välein, kun sen väri on alkuperäisestä läpikuultavasta muuttunut samean tummaksi. Nesteen määrää on myös säännöllisesti syytä tarkkailla, sillä vähenevä vuoto saattaa olla merkki vuodosta.

Jarrupalojen vaihto tulee yleensä ajankohtaiseksi 40-50 tuhannen kilometrin jälkeen, riippuen ajotyylistä. Jarrupalojen kunto olisi hyvä tarkistaa aina renkaanvaihdon yhteydessä. Kulutuspinnan mennessä alle neljän millimetrin, on jarrupalat syytä vaihtaa pikimmiten. Mikäli jarrupalojen vaihto turhaan viivästyy, saattaa seurauksena olla palojen metalliosan hankaaminen jarrulevyjä vasten. Tällöin on huolto syytä suorittaa mahdollisimman pian, jotta jarrulevyt säästyvät vaurioilta, ja päästään huollon suhteen pienemmällä loppulaskulla. Tiedät huollon olevan pikaisessa tarpeessa, mikäli jarruista kuuluu epämääräistä ääntä jarruttaessa.

Vaivaako jarrujen vinkuminen?

Mikäli jarrut vinkuvat jarrupalojen ja -levyjen vaihdosta huolimatta, saattaa syynä olla myös voitelurasvan liian vähäinen määrä. Jarrurasvaa tulisi olla tasaisesti jarrupalan takapinnalla sekä jarrusatulaan kosketuksissa olevissa päädyissä. Hyvin on syytä voidella myös jarrumännät, liukuholkit sekä -tapit. Näin vinkuminen katoaa ja jarruista saadaan paras mahdollinen teho irti. 

Jarrupaloja ja -levyjä voit tarkastella verkkokaupastamme, mutta suosittelemme kääntymään suoraan lähimmän KL-ServicePartnerisi puoleen osien sopivuuden varmistamiseksi. Osaavat partnerimme antavat juuri sinulle parhaat neuvot niin Mercedes-Benz-, BMW-, Volvo- tai Audi
-ajoneuvosi suhteen. Ota yhteyttä lähimpään partnerikorjaamoosi ja pyydä tarjous!