
”Talvi yllätti autoilijan”
Monelle tuttu, mutta valitettavan usein paikkansa pitävä fraasi.
Kesäauringon paisteessa monet arkiset asiat ovat helpompia ja vähemmän stressaavia kuin kylminä talven pakkaskuukausina. Herätykset arkiaamuisin, työmatkat ja kaupassa käynnit – kesän lämmössä moiset asiat useimmiten sujuvat kuin tanssi.
Otetaan samat aktiviteetit, vaihdetaan talvikauteen ja lisätään jokaiseen kohtaan: Lunta nilkkoihin asti, auton lasit jäässä, auto ei starttaa ja autossa on kylmä. Puhumattakaan loppusyksyn talvirenkaiden vaihdosta. Suomalaisen autoilijan elämä ei valitettavasti ole pelkästään ruusuilla tanssimista. Mutta tietyt asiat huomioimalla ja niihin varautumalla talvikuukausien aiheuttamasta ylimääräisestä stressistä on mahdollista tehdä jollain tavoin siedettävää.
Olemme koonneet muistilistan, jotka tarkastamalla teet talviautoilusta itsellesi helpompaa, turvallisempaa ja stressittömämpää.
Muista että ammattitaitoiset KL-ServicePartner korjaamot palvelevat sinua ympäri Suomen, kelillä kuin kelillä. Hae lähin korjaamosi.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Talviautoilijan muistilista:
Talvirenkaiden kunto on avainasemassa
Käyttöikänsä loppupuolella olevat talvirenkaat altistavat autoilijan monenlaisille vaaratilanteille. Nastarenkaat ilman nastoja ovat vain renkaat ja kovettuneiden tai kuluneiden kitkarenkaiden pito liukkaalla on käytännössä nolla.
Talvirenkaiden vähimmäisurasyvyys on 3mm. Urasyvyyden lähennellessä alamittaa, on renkaiden kunto jo hälyttävän huono. Älä kuitenkaan tuijota pelkästään uramittaria, huomioi myös muut talvirenkaiden kuntoon vaikuttavat seikat: Nastamäärä, nastojen kunto, renkaiden ikä, rengaspaineet.
Varmista siis talvirenkaiden kunto hyvissä ajoin jo syksyllä, jotta vältyt vaaratilanteilta ja rengas-sesongin aiheuttamalta ruuhkalta.
Pidä huolta että akussa on virtaa
Helpoin tapa välttää akun kyykkääminen pakkassäällä on tarkistuttaa akun jännite, lataustaso ja käynnistysteho säännöllisesti. Jos akku on jo vanhempi, kannattaa se tarkistaa pakkaskauden aikana kerran kuukaudessa. Säännöllisestä lataamisesta ja tarkistamisesta huolimatta akut tulevat väistämättä lopulta käyttöikänsä päähän.
Lähde: Kahaviesti
Kylmän akun virran vastaanotto on heikompi kuin lämpöisen ja näin ollen ongelmat ilmenevät vasta pakkaskuukausina. Ylläpitolatureista saattaa olla apua, mutta parhaiten selviät talven yli huolehtimalla että autosi akku on kunnossa ja edellytykset käynnistymiseen säilyvät myös pahimpina pakkasaamuina.
Lisälämmittimen asennus ja hyödyt
Pakkaskuukausina auton käynnistäminen ilman esilämmitystä rasittaa moottoria ja lyhentää moottorin elinikää. Mikäli mahdollista, käytä esilämmitystä aina kun pakkasmittari näyttää alle -5 astetta.
Lisälämmitin on myös mukavuus- sekä turvallisuustekijä
Lisälämmitin ja sisätilanlämmitin lämmittää autosi sillä aikaa kun nautit aamukahviasi. Voit nousta lämpöiseen autoon, parhaassa tapauksessa välttää ikkunan skrapaamisen ja ennen kaikkea siirtyä turvallisesti paikasta A paikkaan B.
Lue lisää lohkolämmittimistä, säteilylämmittimistä tai Webastoista
Tarkasta yleisimmät huoltokohteet
Yleisimpien huoltokohteiden läpikäynti tasaisin väliajoin varmistaa perille pääsyn talvellakin. Muista siis vaihdattaa autoosi öljyt ja suodattimet niille annettujen vaihtovälien puitteissa. Tarkasta myös polttimot. Pidä muutenkin huolta autostasi: Auton peseminen ja vahaaminen loppukesästä / syksystä helpottaa huolenpitoa talviaikaan.
Huolehdi että autosi on huollettu valmistajan ohjeiden mukaisesti.
Lue lisää määräaikaishuolloista
Ota aikaa
Monesti unohdettu, mutta varsin pätevä kiireen ja stressin helpottaja on aika. Talviautoilu valitettavasti vaatii hieman enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä: Auton putsaus, ikkunoiden skrapaus, huono ajokeli ja liikenneruuhkat.
Lisää siis kesäaikatauluusi vähintään 15-30 min, se ei ole paljoa.