kl ilmastoinnin huolto

Auton ilmastointihuolto kannattaa viimeistään nyt

Jos ilmastointi tekee tenän keskellä kuumimpia kesähelteitä, on siitä leikki kaukana. Siksi auton ilmastointihuolto kannattaa teettää jo ennen kesälomareissuun lähtöä. Näin säästät hermojasi ja vältyt tukalalta kuumuudelta.

Moni autoilija käyttää kyllä autonsa tunnollisesti vuosihuollossa, mutta unohtaa täysin ilmastointihuollon. Vuosittain auton ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta haihtuu kuitenkin jopa 10 prosenttia pelkästään letkujen ja liittimien kautta, itse ilmastointiin käytetystä kylmäaineesta puhumattakaan. Mikäli et muista, milloin auton ilmastointihuolto on viimeksi tehty, varaa aikasi nyt!

Miksi auton ilmastointia huolletaan?

Ilmastointijärjestelmän säännöllinen huoltaminen on tärkeää, sillä mikäli kylmäainetta ei ole riittävästi järjestelmässä, ilmastointi ei toimi täydellä teholla tai pahimmassa tapauksessa lainkaan. Järjestelmässä kiertävä kylmäaine kuljettaa myös öljyä kompressorin voiteluun, joten jos ainetta on liian vähän, kompressori ei saa öljyä ja lakkaa toimimasta. Kompressorin rikkoutuminen puolestaan on kallis paukku, josta voi aiheutua jopa tuhannen euron korjauskulut. Ilmastoinnin kunnosta huolehtiminen siis todellakin kannattaa.

Ilmastointilaitteen komponentit, muun muassa letkut, vuotavat aina jonkin verran. Vuoto on vähäistä, mutta aiheuttaa sen, että järjestelmään pääsee ajan myötä kosteutta. Siksi ilmastointijärjestelmään kuuluu myös kuivain, jonka tehtävänä on poistaa epäpuhtauksia ja kosteutta. Kuivain pystyy kuitenkin keräämään elinkaarensa aikana vain tietyn määrän kosteutta, joten se on vaihdettava uuteen parin vuoden välein. Jos kuivainta ei vaihdeta ajallaan, pääsee kertynyt kosteus syövyttämään ilmastoinnin komponentteja.

Mistä tietää, että auton ilmastointi on aika huoltaa?

Suosittelemme aina ennakoimaan ilmastoinnin huollossa, ja viemään auton korjaamolle jo ennen oireiden ilmenemistä. Auto tulee kuitenkin viedä huoltoon viimeistään, kun huomaat seuraavanlaisia oireita:

 1. – Ilmastointi ei jäähdytä yhtä tehokkaasti kuin aikaisemmin
 2. – Ikkunat huurtuvat herkästi
 3. – Tunkkainen haju

Selkein merkki huoltotarpeesta on tietenkin heikentynyt viilennysteho, johon syynä on yleensä kylmäainevaje järjestelmässä. Jatkuvasti huurtuvat ikkunat ja ummehtunut haju puolestaan viestivät likaantuneesta raitisilmasuodattimesta.

Millainen on hyvä ilmastointihuolto?

Kun alat etsiä autollesi ilmastointihuoltopaikkaa, huomaat nopeasti, että palveluntarjoajilla on huomattavia hintaeroja. Tämä selittyy pitkälti sillä, että ilmastointihuoltoa suoritetaan eri laajuisena. Osa paikoista voi jättää kokonaisia työvaiheita pois, jolloin hinta on luonnollisesti edullisempi. Älä siis tuijota pelkkiä euroja, vaan vertaile keskenään niitä tarjouksia, jotka sisältävät samat osat ja suoritettavat työvaiheet.

Kattava auton ilmastointihuolto sisältää:

 • – Vanha kylmäaine imetään pois
 • – Kosteus poistetaan järjestelmästä alipainepumpulla
 • – Kuivain vaihdetaan tarvittaessa
 • – Kaikki ilmastointijärjestelmän osat tarkistetaan
 • – Järjestelmään täytetään valmistajan ilmoittama määrä kylmäainetta
 • – Lisätään kompressoriöljyä
 • – Raitisilmasuodatin vaihdetaan
 • – Koko järjestelmän toiminta ja tiiviys tarkistetaan

Ilmastointihuollon yhteydessä voidaan myös suorittaa ilmastointijärjestelmän höyrystimen desinfiointi, joka poistaa laitteeseen kertyneet bakteerit, sienet ja likahiukkaset. Desinfiointi kannattaa teetättää säännöllisesti, sillä höyrystimeen kertynyt lika voi laukaista allergisia reaktioita sekä aiheuttaa ummehtunutta hajua.

Perusteellisesti suoritettu ilmastointihuolto varmistaa, että kesän ajomatkat sujuvat miellyttävissä lämpötiloissa. Ilmastointihuollon voi teettää myös esimerkiksi aina määräaikaishuollon yhteydessä.