Vinkit kesäloman autoreissuille

Kesälomakausi on kuumimmillaan, joten Suomen teillä liikkuu valtavasti lomalaisia – ja monentasoisia kuljettajia. Jotta ikäviltä tilanteilta vältyttäisiin, kokosimme tähän helpot vinkit kesäautoiluun. Lomaliikenteessä maltti on valttia ja positiivisella fiiliksellä matka menee kaikin puolin mukavammin.

Vinkit sujuvaan lomaliikenteeseen

  • Käytä auto huollossa ennen reissua. Etenkin jos matkaa on tarkoitus tehdä pidempikin pätkä, kannattaa auto käydä tsekkauttamassa korjaamolla ennen reissuun lähtöä. Yllättävän moni akku kyykkää kesähelteillä! Myös ilmastointihuolto kannattaa teettää samalla, sillä tukalan kuumassa autossa on erittäin epämukavaa taittaa matkaa.
  • Pakkaa järkevästi. Käytä aikaa suunnitteluun: älä sijoita tavaroita, joita saatat tarvita matkan aikana, tavaratilan syvimpään nurkkaan. Mieti myös painon jakautumista – pakkaa painavimmat tavarat tasaisesti kuorman alimmaisiksi ja tue ne hyvin. Irrallaan seilaavat tavarat vaikuttavat ajoneuvon ohjattavuuteen ja voivat aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi äkkijarrutustilanteissa. Autoa pakatessa tulee myös varmistaa, että tavarat eivät estä kuljettajan havainnointia taustapeilistä. Jos lisätilaa matkatavaroille tarvitaan, harkitse suksiboksin hankintaa.
  • Tarkista, että autossa on kesälaatuista lasinpesunestettä. Kesäillan matalalta paistava aurinko ja tuulilasiin kertyvät hyönteisten raadot vaikeuttavat kuljettajan havainnointia. On hirveää, jos tuulilasia ei saa tällaisessa tilanteessa huuhdottua!
  • Kiinnitä huomiota pyyhkijänsulkiin. Harva autoilija muistaa puhdistaa sulkia säännöllisesti, joten sulkien huolellinen pyyhkiminen rätillä ja ikkunanpesuaineella ennen reissuun lähtöä kannattaa. Jos sulissa näkyy repeämiä tai pyyhintäjälki on puhdistuksenkin jälkeen suttuista ja epätasaista, kannattaa sulkapari vaihtaa uuteen.
  • Varaa riittävästi aikaa matkantekoon. Tunteet kuohahtavat liikenteessä herkästi, jos kiire aiheuttaa ylimääräistä painetta. Sitä paitsi kiireessä matkan varrelle osuvat ihanat uimarannat, kotieläinpihat ja kesäkahvilat jäävät kokematta.
  • Pidä turvavälit kunnossa. Vaikka tiet eivät ole liukkaita, voi edessä oleva autoilija tehdä yllättävän jarrutuksen millä hetkellä hyvänsä. Väliä kannattaa siis pitää myös jonon muodostuessa.
  • Älä aja väsyneenä. Onnettomuusriski kasvaa merkittävästi, jos kuljettaja on väsynyt. Vaikka matkaa olisi jäljellä vain kymmeniä kilometrejä ja mieli tekisi paahtaa perille asti, pidä tauko tai vaihda kuljettajaa, jos tunnet olosi väsyneeksi. Lyhyt jaloittelutauko virkistää kummasti!

Muistetaan kunnioittaa toisiamme liikenteessä ja unohdetaan rattiraivo. Kyllä me kaikki perille päästään.

Ja mikäli autossa ilmenee ongelmia reissun aikana, ota yhteyttä lähimpään KL-ServicePartner -korjaamoon.